Wiślańska Bania z pomarańczą i wanilią

Farma Różnorodności

Zyta Błąkała Rolniczy Handel Detaliczny

ul. Hodowców 45

43-243 Wisła Wielka

tel.: 782 978 074

e-mail: farma.roznorodnosci@op.pl

facebook.com/farma.roznorodnosci

 

Dynia to niekwestionowany lider jesiennego menu. Odkryta przez Krzysztofa Kolumba podczas podróży do Ameryki, najpierw pojawiła się w Europie zachodniej, a z biegiem czasu zawitała także na polskie stoły. Na Śląsku zwana jest banią.

Farma Różnorodności z Wisły Wielkiej specjalizuje się w przetwórstwie warzyw i owoców, do uprawy których nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Szczególną rolę w działalności gospodarstwa odgrywają przetwory z dyni.

Wiślańska Bania jest jedną z najbardziej zaskakujących pozycji występujących w tej domowej przetwórni. Smak dyni w połączeniu z pomarańczą został wzbogacony nutą wanilii. Swoje zastosowanie odnajduje jako dodatek do gofrów, naleśników, słodkiego pieczywa, ale sprawdza się również jako przysmak spożywany solo.

 

 

Słoiki certyfikowanej Wiślańskiej Bani z pomarańczą.
Słoiki certyfikowanej Wiślańskiej Bani z pomarańczą.
Otwarte słoiki certyfikowanej Wiślańskiej Bani z pomarańczą, obok leżą dynie.
Otwarte słoiki certyfikowanej Wiślańskiej Bani z pomarańczą, obok leżą dynie.
Na trawie słoiki certyfikowanej Wiślańskiej Bani z pomarańczą, obok leży dynia.
Na trawie słoiki certyfikowanej Wiślańskiej Bani z pomarańczą, obok leży dynia.